Op 18 oktober 2011 kondigde Google officieel aan dat gecodeerde zoekopdrachten de standaard zoekopdrachten zullen worden in Google Search. Dit betekent dat mensen die www.google.com gebruiken, automatisch worden doorgestuurd naar https://www.google.com en daardoor worden hun zoekopdrachten automatisch gecodeerd.
In het begin was dit enkel van toepassing voor de mensen die waren ingelogd op hun Google account. Maar in september 2013 kondigde Google aan dat ze vanaf nu elke zoekopdracht zullen coderen, ook voor de mensen die niet ingelogd zijn op een Google account.
De reden hiervoor gegeven door Google was dat ze een meer aangepaste en persoonlijke zoekervaring willen bieden aan hun gebruikers. Er dus een nood is aan de bescherming van die gepersonaliseerde zoekresultaten aangeboden aan de Google gebruikers.
Wat betekent dit voor concreet voor mijn organisch verkeer van Google naar mijn website?
Wanneer gebruikers zoeken naar jouw website via Google organische resultaten, wordt de gezochte query gecodeerd en zal deze als (not provided) verschijnen in je Web Analytics Tool (Google Analytics, Adobe Analytics,…). Marketeers en web-analisten kunnen hierdoor niet langer identificeren welke sleutelwoorden leiden tot organische bezoeken op hun websites.
Wat betekent (not provided) voor mij SEO?
Meteen na de lancering in oktober 2011 vertoonde het Google Analytics Organic Keyword Report (not provided) data in plaats van je geliefkoosde sleutelwoorden. Deze trend evolueerde traag maar gestaagd bij de gebruikers die ingelogd zijn op hun Google account. In september 2013 veranderde dit en omvatte dit het grootste deel van de Google zoekopdrachten, met als resultaat dat de proportie van (not provided) groeide.
Even omgezet naar data hebben we onderstaande trend opgemerkt in de laatste maanden:
(not provided) keyword proportion evolution* |
October 2011 |
0.1% |
April 2012 |
17.1% |
October 2012 |
27.8% |
April 2013 |
38.4% |
October 2013 |
80.0% |
Visueel zien we sinds september 2013 een zeer sterke stijging:
Indien de stijging blijft doorgaan zoals deze nu bezig is, zal de ratio van 100% volgens Click Consult worden bereikt op 3 februari 2014. Dit betekent dat het tijd wordt voor marketeers, webmasters en SEO’s om vandaag nog alternatieven te vinden.
Quick Fix: De oplossing van Semetis voor historische zoekwoorden data
Verschillende websites suggereren al een selectie van mogelijke oplossingen om dit probleem aan te pakken. Sommige van hen kunnen al dan niet werken voor jou. Een voorbeeld; Bing/Yahoo organische data zal nog een tijd beschikbaar zijn. Maar het volume van deze zoekmachines kunnen niet voldoende zijn voor jou. Dit is een probleem dat zich vooral in Europa voor doet, omdat Google daar nog steeds de grootste is met meer dan 90% marktaandeel.
We suggereren een gemakkelijke tip om er zeker van te zijn dat je historische data hebt van de organische zoekresultaten. Voor deze methode gaan we er van uit dat je reeds gebruik maakt van de Google Webmaster Tool (GWT) en van Google Analytics. Het hybride GWT Google Analytics “Search Engine Optimization” rapport biedt inzicht in data van zoektermen, maar het is echter beperkt qua dimensies (beperkt tot impressies, klikken, positie en CTR) en qua details (data wordt meteen samengevoegd van GWT en niet is niet gelinkt aan een bezoek). GWT zoekwoorden data is tevens alleen beschikbaar voor de laatste 90 dagen.
Hier zijn de verschillende stappen die te volgen zijn voor historische data van je zoekwoorden:
1. Zorg ervoor dat je de Webmaster Tool instelt en activeert voor het delen van data.
2. Genereer je zoektermen rapport in Google Analytics en selecteer ‘laatste maand’ als periode.
3. Implementeer automatisch een maandelijks e-mail met jouw zoektermen rapport van de laatste maand. Dit zorgt er voor dat je historische data kan opbouwen die verder gaat dan 90 dagen.
Ondanks dat deze tip nooit het vorige organische zoekwoorden rapport zal vervangen, is het snel en gemakkelijk te implementeren. Het zal je toekomstige zoekwoorden analyse gemakkelijker maken. Gecombineerd met de SEA data (indien je er hebt), zal dit je veel meer inzicht geven en je helpen om betere SEO-gerelateerde beslissingen te maken.
* gebaseerd op GA accounts in België beheerd door Semetis.
geschreven door Julien Cornet
geschreven door Stéphane Juricic