De voornaamste reden voor deze trend is natuurlijk het surfgedrag van de consument. Nog nooit spendeerde we zoveel tijd op onze smartphones. Zo heeft mobiel sinds april tablets voorbijgestoken voor online traffic (howwebrowse.be). Meer nog, Google schat dat tegen Q4 2016 er meer zoekopdrachten via mobiel zullen gebeuren dan via de gewone desktop.
We kunnen dus spreken van een ‘Mobiele Revolutie’. En hoewel de desktop het op dit moment nog wint van mobile is het van uiterst belang voor bedrijven om een sterke positie te hebben op de mobiele markt. Het ontwikkelen van een app of mobile-friendly website is daar cruciaal in. En hoewel dit al een zeer interessant onderwerp op zichzelf is gaat onze talk op de ‘Mobile Day’ over de stap die hierna komt: Hoe moet ik mijn app of mobiele website promoten? Aanwezig zijn op mobiele kanalen is één ding, er voor zorgen dat je klanten dit weten en er ook effectief van gebruik maken iets helemaal anders. Dit is waarom onze talk dieper ingaat op de verschillende mogelijkheden, technieken en methodes die er bestaan om jou mobiele app of website extra in de verf te zetten. Ook praten we over wat de mogelijkheden zijn om ROI en retentie naar deze platformen te drijven.
Het begint allemaal met na te denken over hoe je best naar de klant adverteert. Er is niet slechts één manier om je klanten te benaderen en afhankelijk van wat zij doen, kan het interessant zijn verschillende soorten advertentie te gebruiken. Voor zowel apps als mobiele websites zijn er namelijk enorm veel formats beschikbaar.
Als we kijken naar de promotie van mobiele applicaties kunnen we in Belgie drie grote platformen onderscheiden: Google, Facebook & Twitter. Deze platformen bieden genoeg advertising formats aan voor elk wat wils.
Heel belangrijk hierbij is dat je goed op de hoogte bent van het gedrag van je klanten. Zijn ze vooral actief op zoekmachines en websites? Ga dan voor App promotion ads op Google Search en combineer dit met GDN voor meer awareness. Zijn je klanten eerder sociale dieren die vooral vertoeven op sociale netwerken? Start dan met Facebook en Twitter ads. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van platformen, maar vergeet echter niet dat deze kanalen vaak verschillende doelen hebben. Met de één heb je bijvoorbeeld meer reach en awareness (GDN, YouTube), terwijl andere meer de focus leggen op engagement (Facebook, Twitter, Lightbox) of het creëren van leads & conversies (Search). De optimale aanpak is om de juiste balans te vinden tussen het gebruik van deze waslijst aan kanalen en wat jij ermee wil bereiken.
Over het algemeen is een goed platform om te starten met de promotie van jou mobiele website Google Search (Of Bing). Mensen die actief op zoek zijn naar bepaalde producten of diensten zitten al vrij ver in hun koopproces. Meer nog, als ze dit doen via hun smartphone betekent dit vaak dat deze mensen aan het vergelijken zijn in de winkel en dus zeer dicht bij een aankoop staan. Maak hier gebruik van en zorg ervoor dat je aanwezig bent in deze zoekopdrachten als ze relevant zijn aan jouw product of dienst.
De eerste stap hier is natuurlijk ervoor zorgen dat je advertenties kunnen verschijnen op mobile. Veel bedrijven gebruiken vandaag nog steeds een -100 % bid adjustment voor mobile wat ervoor zorgt dat advertenties niet verschijnen op mobiele toestellen. Als dit het geval is kan je bijvoorbeeld dit negatief nummer een beetje verlagen om zo op mobiele platformen te verschijnen zonder al te veel controle te verliezen over de kosten.
En volgende belangrijke stap is ervoor zorgen dat je advertenties geoptimiseerd zijn om op mobiele schermen te verschijnen. En als uw zaak het toelaat kan je er voor kiezen een call-extension toe te voegen aan je advertentie. Het kan ook interessant zijn een call-only campagnes op te starten waarbij clicks telefoongesprekken worden en conversies gebaseerd zijn op de lengte van het gesprek. Dit verzekerd een snelle engagement met jouw zaak als klanten aan het zoeken zijn op hun smartphone.
Naast de ‘standaard’ mobiele advertentie zijn er ook een hele hoop interessante nieuwe zaken in ontwikkeling voor meer puur product gebaseerde bedrijven (e-commerce sites, etc.). Zo is Google druk aan het werk aan shopping campaigns voor mobile (local inventory ads, expanding ads etc).
Gelukkig is dus niet alleen mobiel aan het evolueren, ook zijn de grote platformen steeds aan het verbeteren en breiden ze hun diensten en formats voor Mobile uit.Auteurs: Maxime Vandenbussche & Julien De Visscher