Wist je dat je meer dan 50% van je tijd kan besparen op Facebook Advertentiebeheer? De creatie van nieuwe campagnes, het hergebruiken van bestaande structuren of het aanpassen van de bestaande campagnes, gebruik simpelweg deze krachtige functie. Ontdek wat “Bulk Import & Export” kan betekenen voor je.
Wat is “Bulk Import & Export”?
“Bulk Import & Export” is een functie op Facebook dat mogelijk maakt om in bulk nieuwe campagnes, advertentiesets en advertenties toe te voegen of in bulk aanpassingen uit te voeren via Excel. Deze manier van werken komt overeen met Google Sheets op Editor / Google Ads en SDF (structured data files) op DV360. Aangezien je hier ook campagnes enz. exporteert, aanpast en de aangepaste inhoud terug upload in het platform.
Waarom is het nuttig?
“Bulk Import & Export” is nuttig voor:
- Snel veel advertentiesets of advertenties te creëren
Je kan direct in excel nieuwe campagnes, advertentiesets of advertenties creëren of je kan advertenties toevoegen aan bestaande advertentiesets. - In bulk veranderingen toe te voegen doorheen meerdere campagnes, advertentiesets of advertenties tegelijkertijd.
- Het overzetten van campagnes van de ene account naar de andere.
- Het opzetten van campagnes die complex, gelijkaardig aan andere of moeten opgezet worden op een regelmatige basis.
- Het snel exporteren van campagnes zodat de instellingen in detail kunnen bekeken worden.
Zeker wanneer je een grote hoeveelheid advertenties wil creëren/aanpassen kan deze functie zeer nuttig zijn. Vroeger was de functie beschikbaar via Power Editor, een spin-off van Facebook Advertentiebeheer dat toen meer geavanceerd was qua plaatsingen, objectieven, doelgroepen en waar het mogelijk was om in bulk aan te passen. Na een tijdje had het geen zin om twee verschillende platformen te hebben, waardoor Power Editor samengesmolten werd binnen Facebook Advertentiebeheer. Dit maakte het mogelijk om direct in het platform op een efficiënte manier alle campagnes te beheren.
Op een vergelijkbare manier als in Google Ads en DV360 kan je bij het importeren van de veranderingen direct zien in het platform of de import succesvol was of niet. Als er errors zijn zal Facebook die meer belichten: wat is er fout gelopen en waar.
Hoe concreet aan de slag gaan?
Wanneer je een nieuwe campagne(s) wilt creëren raden we aan om altijd eerst te beginnen met de creatie van je campagne(s), dan je advertentieset(s) en daarna je advertentie(s).
De werkwijze is telkens dezelfde: je exporteert een selectie campagnes van Facebook Advertentiebeheer, je past het aan en importeert het terug in Facebook Advertentiebeheer.
Er zijn twee verschillende manieren om een campagne te creëren:
- Download een bestaande campagne met gelijkaardige strategie en doelgroepen en pas dit aan. Hiervoor moeten alle bestaande IDs verwijderd worden zodat een nieuwe campagne kan gecreëerd worden.
- Creëer een nieuwe campagne van nul af aan in Advertentiebeheer met de juiste doelgroepen en instellingen, download deze en voeg meer rijen toe voor de verschillende advertentiesets en advertenties. Vergeet bij de gecreëerde advertentiesets en advertenties niet om de bestaande IDs te verwijderen.
Belangrijk: upload van een campagne/advertentieset/advertentie zonder ID zal dus een nieuwe creëren, terwijl het met bestaande ID aanpassingen zullen gebeuren met de bestaande campagne/advertentieset/advertentie.
Hieronder een aantal voorbeelden waarbij “Bulk Import & Export” je tijd kan besparen:
- Creatie nieuwe campagnes - Wanneer je een always-on campagne hebt en er is een nieuwe Business Manager, kan je de campagne overzetten naar de nieuwe account. In dit geval hoef je dus niet opnieuw van nul af aan de campagne opzetten. Je hoeft enkel te exporteren, bestaande IDs verwijderen en eventueel pixel ID aanpassen om het terug up te loaden in de nieuwe account.
- Bestaande ads aanpassen - wanneer je tekst en/of URLs van +500 advertenties moet aanpassen. Dit zou normaal uren duren wanneer alles manueel aangepast ging worden.
Enkele limitaties:
- Er kunnen altijd enkele bugs optreden, zoals bij het veranderen van het objectief. Aangezien elk objectief (verkeer, bereik, …) andere kolommen bevat, kan het foutmeldingen geven wanneer je van objectief verandert in de Excel sheet.
- Verder is het nog niet mogelijk om de settings van een split test mee te nemen via “Bulk Import & Export”. De split test is namelijk niet aangeduid binnen Excel door een kolom, dus als je die exporteert verkrijg je een normale campagne zonder 50% budget split. In het geval van gelijknamige advertentiesets worden de advertenties die normaal in verschillende advertentiesets gesplitst worden samengezet in dezelfde advertentieset.
Stap voor stap gids
1. Selecteer de campagne die je wilt aanpassen of kopiëren
2. Klik op “Selectie exporteren”
3. Open het Excel-bestand en maak je aanpassingen
4. Selecteer alle velden en kopieer
5. Ga terug naar het platform en klik “Advertenties in bulk importeren”
6. Kies “Tekst of Excel-bestand” of “Kopiëren en plakken”. De snelste optie is “Kopiëren en plakken”
7. Ontvang melding van Facebook Advertentiebeheer: Gelukt of Foutmeldingen.
8. Pas het bestand aan zodat de foutmeldingen opgelost worden
Conclusie
Facebook “Bulk Import & Export” is zeker een tijdwinner wanneer het gaat om een groot aantal campagnes, advertentiesets of advertenties op te zetten of aan te passen.
Deze tool kan zeer handig zijn om bestaande campagnes over te zetten naar een andere / nieuwe account of om in bulk aanpassingen te doen (bv. URLs in carrousel advertenties). Echter kunnen er nog enkele limitaties optreden. We kijken uit naar het onderzoeken wat “Bulk Import & Export” verder te bieden heeft en naar de toekomstige vernieuwingen en verbeteringen.
Nog enkele interessante bronnen indien je het wil toepassen:
- Verschillen in benaming in Advertentiebeheer vs. Import & Export Excel kolommen: https://www.facebook.com/business/help/1462433740708893
- Import Template
Wanneer je deze opent, verschijnt een lege sheet met vooraf ingevulde kolomnamen. De template bevat minder kolommen dan bij de export van een bestaande campagne, aangezien je nieuwe advertenties zou creëren die nog niet bestaan.