Wat zijn Facebook Aanbieding advertenties?
Aanbieding advertenties zijn recent geupdate en bieden een betere ervaring aan voor zowel bedrijven als consumenten. Adverteerders kunnen een korting of specifieke aanbiedingen delen met klanten via hun Facebookpagina. Momenteel zijn er twee verschillende formaten beschikbaar:
- Online & In-Store
De gebruiker kan online gebruik maken van de aanbieding via je website, of offline in je winkel. Dit is de ideale manier om een brug te vormen tussen online advertenties en offline winkelbezoeken. - Enkel Online
De aanbieding is enkel geldig op je website.
Facebook aanbieding advertenties kunnen geboost worden om hun bereik te vergroten of om een specifieke doelgroep te bereiken.
Hoe kan een Facebook Aanbiedingsadvertentie geclaimd worden?
Eens de post geboost is, kunnen klanten de aanbieding zien in hun news feed. Dit onder de vorm van een beschrijving, de aanbieding zelf en de gekende engagement knoppen. Facebook laat toe om de share button te verbergen indien je het liever niet mogelijk maakt om de aanbieding verder te delen.
Zoals hierboven afgebeeld, is de call-to-action button altijd ‘aanbieding claimen’. Als men hierop klikt, ontvangt de gebruiker automatisch een e-mail op zijn persoonlijke e-mailadres waarmee hij inlogt op Facebook, en wordt hij doorverwezen naar de landingspagina. De aanbieding wordt daarnaast ook opgeslagen in de Facebook interface. Facebook zal daarna automatisch een melding verzenden wanneer de aanbieding bijna vervalt. Dit is een zeer nuttige functie van dit soort advertenties aangezien het meerdere interacties met de gebruiker verzekerd, terwijl je nog steeds enkel per impressie betaalt. Deze Facebook notificaties zijn gratis.
Hoe Facebook aanbieding advertenties opzetten?
Eerst en vooral moet je een van volgende marketingdoelstellingen kiezen voor je campagne:
- Website Verkeer
- Conversies
Na selectie van je Facebook marketing doelstelling, creëer je een ad set. Tijdens het finaliseren van je ad sets zal je een sectie genaamd ‘Aanbieding’ zien. Zet deze knop op ON.
Nu laat Facebook je toe om je aanbieding aan te passen. Zo kan je onder meer de details, vervaldatum en enkele geavanceerde opties aanpassen.
Details van de aanbieding
Definieer de aanbieding in de titel, voeg een beschrijving toe en vermeld de start- en einddatum. De beschrijving mag maximaal 250 tekens lang zijn. Facebook raadt aan om zo precies en accuraat mogelijk te zijn over de details van de aanbieding.
Claimen van de aanbieding
Bepaal waar men de aanbieding kan claimen (online of offline), definieer de finale landingspagina en het type promotie (geen specifieke code, één specifieke code of unieke codes). Bemerk dat ‘unieke codes’, barcodes zijn die je manueel creëert. Helaas is deze optie nog niet beschikbaar in België.
Geavanceerde opties
Hier kan je de algemene voorwaarden ingeven. Daarnaast vind je hier de optie om de share button te verbergen.
Wat kan je verwachten van deze advertenties?
Bij Semetis hebben we de nieuwe update van Facebook aanbieding advertenties reeds enkele malen getest na de nieuwe lancering.
De feature werd onder meer geactiveerd voor een klant die een nieuw productassortiment lanceerde en hierbij kortingen aanbood in zijn offline winkels. Het product was enkel offline te verkrijgen en de korting werd aangeboden onder de vorm van een coupon die afgedrukt moest worden.
Om de prestaties van de aanbieding op te volgen, werden twee Facebook campagnes opgesteld die dezelfde targeting voorop stelde. Beiden hadden hetzelfde doel: optimaliseren voor conversies. Voor een van de campagnes werd de Facebook Aanbiedingsadvertentie geactiveerd (Aanbieding). De andere bevatte enkel een ad met call-to-action die gebruikers aanzette om de website te bezoeken (Zonder aanbieding).
Om de effectiviteit van de twee campagnes te meten, werd op de website een Facebook pixel geïmplementeerd die elke klik op de ‘print de coupon’-knop meette.
Na één maand werden volgende resultaten vastgesteld:
Engagement resultaten:
Meest relevante KPI’s:
Over het algemeen lag de kost per link klik lager voor de campagne met aanbieding dan degene zonder. Dit is een gevolg van de hogere CTR (1,33 % tegenover 0,73 %). Bovendien was de engagement groter voor de campagne met aanbieding. Gebruikers hadden vaker interactie met de ad, zowel op vlak van reacties, commentaren en shares. In totaal was de engagement rate per persoon dubbel zo groot bij de campagne met aanbieding.
Het doel van de marketing campagne was het genereren van leads. Zoals je kan zien in de tabel hierboven, was de kost per lead ongeveer 30 % lager voor de campagne met aanbieding, desondanks de hogere CPM (€ 3,81 vs € 2,95).
Conclusies en aanbevelingen
Facebook aanbieding advertenties vertonen veelbelovende resultaten. We raden aan om dit ad formaat te gebruiken voor specifieke aanbiedingen met een beperkte geldigheid. De aanbieding laten claimen kan zowel online als offline.
We raden wel aan om de volgende elementen steeds in het achterhoofd te houden:
- Als je gebruikers naar een specifieke URL moet doorverwijzen, moet de optie ‘online en offline’ aangevinkt worden. Zelfs als de aanbieding enkel offline kan geclaimd worden.
- Vergeet niet om een Facebook pixel te implementeren om de resultaten van je campagne te kunnen bijhouden.
- Aan één ad set kan slechts één aanbieding gekoppeld worden. Er kunnen per ad set wel meerdere beschrijvingen en afbeeldingen getest worden.
- De ‘enkel offline’ optie (met de barcode) is voorlopig nog niet beschikbaar in België.