Belgische content: een troef die we moeten koesteren | Artikels

Als we naar ons medialandschap kijken, mogen we in België, en vooral in Vlaanderen, ontzettend trots zijn op de kwaliteit van onze lokale content. Programma’s zoals De Mol, De Slimste Mens ter Wereld, en De Verraders zijn niet alleen publiekslievelingen, maar ook staaltjes van creativiteit en vakmanschap. Deze programma’s verbinden mensen, brengen emoties teweeg en bewijzen keer op keer dat we met Belgische content tot de top behoren. En daar mogen we best wat meer fier op zijn.

Ik vind dit een heel belangrijk thema. Niet alleen omdat ik zelf een grote fan ben van Belgische content – geloof me, ik zit elke week klaar voor De Mol – maar ook omdat deze content een veel bredere waarde heeft voor ons medialandschap. Het is iets waar we als industrie en als adverteerders zorg voor moeten dragen.

Eerlijk is eerlijk – in de praktijk wordt er bij het opstellen van mediaplannen soms heel snel naar de GAFA’s van deze wereld gegrepen. Ook bij Semetis zie ik dit gebeuren. En begrijp me niet verkeerd, ik snap waarom. De platformen van Google, Facebook, en Amazon bieden schaal, gemak en snelheid. Maar het blijft jammer dat we daardoor soms te weinig stilstaan bij de enorme investeringen die lokale spelers zoals DPG hebben gedaan. Denk aan hun gebruiksvriendelijke Ad Manager, die echt ontworpen is om adverteerders maximaal te ondersteunen. Langs de andere kant sloot Ads & Data een tijd terug een partnerschap met VRT en HBO Max en kon daardoor zijn video inventory voor AVOD de grootste van België noemen. In Franstalig België versterkt RMB dan weer zijn positie als partner met services als Flash, Slice en Vibe om antwoord te bieden op respectievelijk creative, content en data-vraagstukken.

Het is eigenlijk wel jammer dat er zo vaak naar de GAFA’s wordt gegrepen. De content die wordt gemaakt door onze lokale regies past namelijk perfect bij onze Belgische doelgroep. Ons land is uniek in Europa – de culturele nuances, de humor, de verhalen die hier worden verteld... Deze content biedt adverteerders een ongeziene flexibiliteit om hun merk op een organische en relevante manier te integreren. Denk bijvoorbeeld aan de koks van Masterchef die boodschappen doen in een Carrefour. Emily in Paris zal van een Netflix productie nog niet zo snel haar stiletto’s in een Torfs winkel mogen gaan kopen.

Maar laten we eerlijk zijn: als we niet opletten, kan deze kwalitatieve content heel snel verdwijnen. Een groot deel van de financiering voor lokale content komt uit reclame-inkomsten. En door de toegenomen druk van internationale concurrenten en de trend van cord cutting, staan die inkomsten zwaar onder druk. Als deze trends zich verderzetten zonder dat er wordt ingegrepen, kunnen programma’s zoals De Expeditie of La Trêve op termijn zomaar verdwijnen.

Wij kunnen hier als adverteerders allemaal een steentje aan bijdragen. Ja, het vraagt meer tijd en budget om met lokale partners samen te werken. Maar geloof me, het is het waard. Samenwerken met Belgische regies biedt niet alleen voordelen voor adverteerders, maar ook voor het medialandschap als geheel.

Waarom samenwerken met Belgische regies loont

Een sterke keuze voor lokale merken

Belgische regies bieden adverteerders de mogelijkheid om hun doelgroep authentiek en effectief te bereiken. Platforms zoals VRT, DPG Media en Ads & Data scoren hoog op advertentie-equity, wat resulteert in betere merkperceptie en hogere effectiviteit.

Een actieve rol in het Belgische ecosysteem

Lokale regies financieren initiatieven zoals het CIM, respecteren streng de Belgische reclamewetgeving en dragen actief bij aan het verbeteren van ons medialandschap. Samenwerken met hen betekent bijdragen aan een gezond ecosysteem.

Waardevolle creatieve partners

Met hun diepgaande kennis van de Belgische markt en cultuur bieden regies unieke inzichten om mediastrategieën te versterken. Ze helpen merken een relevante en creatieve match te vinden tussen content en doelgroep.

Unieke datamogelijkheden

Regies zoals DPG en Ads & Data hebben toegang tot uitgebreide datasets via hun mediakanalen en samenwerkingen, zoals respectievelijk met Carrefour of Tom & Co en Telenet en Proximus. Dit maakt gerichte en effectieve campagnes mogelijk.

Bijdrage aan de Belgische economie

Lokale regies creëren banen, ondersteunen andere sectoren en investeren in onze economie. In tegenstelling tot GAFA’s hebben zij een directe en meetbare impact op de Belgische samenleving.

Mijn oproep

Investeer in lokale partners en heb geduld. De GAFAMs hebben miljoenen geïnvesteerd in hun platformen, maar dat betekent niet dat lokale regies geen waardevolle bijdrage kunnen leveren. Integendeel, zij zijn uitstekende creatieve partners en hebben bewezen dat ze adverteerders echt kunnen ondersteunen in het realiseren van hun doelen.

Conclusie

Begrijp me niet verkeerd: dit is geen betoog tegen Google of Meta. Zij hebben absoluut een belangrijke plaats in het ecosysteem. Hun schaal, technologie en targetingmogelijkheden zijn vaak onmisbaar. Maar dit is wel een wake-up call. Het is onze verantwoordelijkheid als adverteerder om ervoor te zorgen dat de unieke, kwalitatieve Belgische content niet van onze markt verdwijnt. Alleen door lokale en internationale spelers in balans te houden, kunnen we blijven genieten van het beste dat ons medialandschap te bieden heeft.


publication auteur Janne Beke
AUTEUR
Janne Beke

| LinkedinDit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Tags:

Contacteer Ons

Semetis | Scheldestraat 122, 1080 Brussel - België

welcome@semetis.com

Volg Ons

Cookie Policy

This website uses cookies that are necessary to its functioning and required to achieve the purposes illustrated in the privacy policy. By accepting this OR scrolling this page OR continuing to browse, you agree to our privacy policy.