"Een vraag stellen aan ChatGPT is als het verspillen van een fles water en het voeden van een gloeilamp gedurende 15 minuten," aldus A. Kapoor in het onderzoek van het medium NOW.
De kans is groot dat je, terwijl je dit leest, al een AI-tool of -functie hebt gebruikt. Zoals we hebben gezien bij al onze klanten en zelfs binnen Semetis zelf, brengt AI ingrijpende veranderingen teweeg in onze sector en herdefinieert het onze dagelijkse activiteiten. AI wordt namelijk geïntegreerd in tal van tools en in de campagnes die we uitvoeren (bijvoorbeeld via biedstrategieën).
Momenteel is ChatGPT een van de meest populaire AI-tools. Het is namelijk bijna overbodig om te vermelden dat ChatGPT een grote doorbraak heeft betekend in artificiële intelligentie, door taken te automatiseren en de productiviteit in verschillende sectoren te verbeteren. Er is jammer genoeg wel een keerzijde aan deze medaille: de milieu-impact. Het functioneren ervan vereist een enorme hoeveelheid energie, wat de ecologische voetafdruk van de gebruikers vergroot. Dit is een belangrijk aspect dat uitdagingen met zich meebrengt voor een verantwoord gebruik van AI.
Hoe ChatGPT je energievoetafdruk vergroot
Een van de eerste vragen om te overwegen bij het evalueren van de milieueffecten van ChatGPT betreft het energieverbruik dat gepaard gaat met de werking en training van deze AI-modellen. Deze systemen vereisen namelijk enorme serverinfrastructuren, met name datacenters, om gegevens op grote schaal op te slaan en te verwerken. Een aanzienlijk deel van dit energieverbruik gaat naar koelsystemen, die essentieel zijn om de machines op een optimale temperatuur te houden en oververhitting te voorkomen. Uit een onderzoek blijkt dat het koelen van datacenters ongeveer 40% van hun totale energieverbruik vertegenwoordigt. Voor ChatGPT wordt dit verbruik versterkt door de intensieve berekeningen die nodig zijn om de geavanceerde taalmodellen te laten functioneren.
Inderdaad, de initiële training van ChatGPT is een zeer energie-intensief proces. Studies over vergelijkbare AI-modellen, zoals die van BLOOM, tonen aan dat de training van dit model ongeveer 25 ton CO2 heeft verbruikt. Voor het GPT-3 model (waar ChatGPT op is gebaseerd) zijn de emissies helaas 20 keer groter, wat ongeveer overeenkomt met de impact van ongeveer 300 retourvluchten Parijs - New York (bron). Deze indrukwekkende cijfers herinneren ons aan het belang van nadenken over het gebruik van deze hulpmiddelen en de relevantie ervan voor minder complexe verzoeken.
ChatGPT-gebruikers, hoe kunt u uw impact verminderen?
Hoewel ChatGPT een krachtige en handige technologie is die tijd bespaart, is het belangrijk om te onthouden dat we allemaal een rol te spelen hebben om dit hulpmiddel op een meer verantwoorde manier te gebruiken en zo onze ecologische impact te verminderen. Hier zijn enkele suggesties om dit hulpmiddel duurzamer te gebruiken:
- Formuleer duidelijke en precieze vragen: Elke vraag die naar ChatGPT wordt gestuurd, vergt energie om verwerkt te worden. Door je vragen specifieker en beknopter te maken, kun je het aantal interacties beperken en zo het energieverbruik verminderen.
- Beperk onnodige verzoeken: We hebben allemaal weleens een simpele vraag aan deze tool gesteld. Maar wat is uiteindelijk de energiekost van dat verzoek? Hoewel ChatGPT bijna overal een antwoord op heeft, is het verstandig om het gebruik te beperken tot echt relevante taken. Zo kan het sporadisch gebruik bijdragen aan het verkleinen van de totale ecologische voetafdruk van de tool.
- MyGPTs, centraliseer de gemeenschappelijke verzoeken en plan je gebruiksmomenten: Door specifieke periodes te organiseren waarin gebruikers ChatGPT intensief benutten, wordt het gebruik van middelen geoptimaliseerd in plaats van de verzoeken over langere periodes te spreiden. Het is waar dat het plannen van momenten waarop de tool intensief gebruikt wordt niet direct het energieverbruik vermindert, maar het stelt de servers in staat om een groot volume aan verzoeken in één keer te verwerken, waardoor hun efficiëntie wordt gemaximaliseerd (bron).
Naar een duurzamer gebruik van AI
U bent zich er nu van bewust dat, hoewel ChatGPT onze manier van interactie met artificiële intelligentie verandert, de milieu-impact ervan niet over het hoofd mag worden gezien. Het trainen van modellen en het dagelijks gebruik van de tool vereisen aanzienlijke hoeveelheden energie, wat leidt tot een toename van de CO2-uitstoot voor de gebruikers. Het is echter eenvoudig om een meer doordachte en verantwoorde manier van gebruik te implementeren, die kan bijdragen aan het verminderen van zowel uw impact als die van de tool. Hoewel de ecologische voetafdruk van AI bescheiden blijft in vergelijking met andere sectoren, is het belangrijk om te blijven zoeken naar duurzame oplossingen om de milieu-impact te minimaliseren.
Dus... de volgende keer dat u een vraag aan ChatGPT stelt, vraag uzelf af of het antwoord het echt waard is. Dit is een eenvoudige stap om uw ecologische voetafdruk te verkleinen!